Geschiedenis van de Draken

Geschiedenis van de Draken

 - Oude Verslagen
U bent hier: Schepping >> Geschiedenis van de Draken 3
(Lees Eerst Geschiedenis van de Draken Deel 1)

Draken in de Oudheidkundige Literatuur
In de literatuur vormen draken met zekerheid een haast universeel oudheidkundig patroon. Draken worden gevonden in de vroege literatuur van de Engelsen, Ieren, Denen, Noren, ScandinaviŽrs, Duitsers, Grieken, Romeinen, Egyptenaren en BabyloniŽrs. Onder de Amerikaanse Indianen bloeiden de drakenlegenden onder de Crees, Algonquins, Onondagas, Ojibways, Hurons, Chinooks, Shoshones, en de Eskimos in Alaska.

Eťn van de meest beroemde Deense drakenverhalen gaat over Sigurd in de "Volsungasaga" en "Het Doden van Fafnir". Sigurd, de held van het verhaal, is bang voor Fafnir de draak omdat zijn afdrukken zo groot lijken. Dit zou zeker waar zijn voor de grote dinosaurussen, of nu hun pootafdrukken zelf, of het geluid van hun naderen wordt beschouwd. Sigurd verstopt zich in een kuil en wanneer de draak naar het water kruipt, doorsteekt hij zijn hart. Inderdaad, als een mens een grote dinosaurus zou moeten doden, dan zou dit een intelligente manier zijn om dat te doen, omdat hij op deze manier niet in het bereik zou zijn van de staart of de scherpe, vleesverscheurende tanden van het beest. Het hoofd, de nek en het hart waren waarschijnlijk de enige echte kwetsbare plekken op het reusachtige lijf. De meeste dinosaurussen waren waterdieren. Daarom is alles in dit relaas volledig realistisch, en geeft een goede strategie voor de dinosaurusjacht.

Sigurd is bang dat hij in het drakenbloed zal verdrinken, wat nog een indicatie is voor de afmetingen van het wezen. Als de draak over de opening van de kuil zou zijn gevallen, dan zou het verdrinken van Sigurd in het bloed zeker een mogelijk gevolg kunnen zijn geweest.

Wanneer de draak nadert, blaast hij vergif voor zich uit. De draak praat tegen Sigurd. Het verhaal is zeker wat opgeblazen met betrekking tot het praten, maar dit is niet erg verrassend in een vroeg folkloristisch verhaal dat over ontelbare generaties is overgeleverd. Sigurd's vriend, Regin, snijdt het hart uit de draak en vraagt Sigurd om het te roosteren en aan hem op te dienen. Wanneer Regin het drakenbloed met zijn tong aanraakt begrijpt deze de taal van de vogels. Hier zien we opnieuw een overdrijving, waarin misschien wel op een symbolische manier draken worden geassociŽerd met wijsheid, een veelvuldig gevonden associatie in de oude literatuur.

Zowel de draak in dit vroege Deense epos als de draak in het Oude Engelse heldendicht Beowulf bewaakt een schat. We kunnen slechts speculeren over de oorsprong van dit idee. Het is mogelijk dat een dinosaurus er ooit inderdaad vandoor ging met een of andere buit, of dat de verblijfplaats van de dinosaurussen zo ontoegankelijk was dat de volkeren in de oudheid zich deze schuilplaatsen gewoon afgeladen met schatten voorstelden. Kwamen deze twee draken voort uit dezelfde vroege legende? We weten het niet.

De niet bij naam genoemde draak in Beowulf spuugt ook vlammen uit. Hij is vijftig voet lang, zoals na zijn dood werd gemeten. Zoals met Fafnir ook het geval was: "aardbewoners vrezen hem enorm". Hij is een nachtdier, geassociŽerd met het kwaad, en beschreven als "sluik" en "haatdragend".

Draken in Legende en Folklore
Griekse helden waarvan gezegd wordt dat ze draken hebben gedood zijn Hercules, Apollo, and Perseus. Inderdaad, de World Book Encyclopedia (Wereldboek Encyclopedie, 1973) zegt dat "elk land hen in zijn mythologie had". In de Noorse mythologie had de Grote Es(boom), Yggdrasil, waarvan werd gedacht dat hij het hele universum ondersteunde, drie immense wortels. Eťn reikte tot het domein van de dood. Niflheim en de draak Nidhogg knaagden onophoudelijk aan de wortel van de boom. Deze precaire situatie, die het hele universum afhankelijk leek te maken van Nidhogg's genade, toont misschien wel de bewuste of onbewuste, diepgewortelde angst voor dit Noorse equivalent van de dinosaurussen, die afgrijselijke hagedissen. Als deze angstaanjagende wezens de voorouders van de Noorse volken bedreigden, dan is het eenvoudig in te zien hoe zo'n mythe zich zou kunnen hebben ontwikkeld.

De Egyptenaren schreven over de draak Apophis, vijand van de zonnegod Re. De BabyloniŽrs legden hun geloof vast in het monster Tiamat. Het Noorse volk schreef over Lindwurm, bewaker van de schat van Rheingold, die door de held Siegfried werd gedood. De Chinezen schreven over draken in hun oude boek, I Ching, waarin de wezens worden geassociŽerd met macht, vruchtbaarheid en welzijn. Ze gebruikten draken ook als motief in hun vroege kunst, hun oude aardewerk, hun folkloristische schouwspelen en dansen. Het gepluimde serpent van de Azteken kan in hun denkwereld een hybride wezen hebben voorgesteld tussen een draak en een ander wezen. Het aardewerk van de oude Nazca cultuur in Peru toont een kannibalistisch monster dat veel op een draak lijkt.

In Brits Columbia wordt het Sashwap Meer beschouwd als de thuishaven voor de draak Ta Zam-a, en het Cowichan Meer voor Tshingquaw. In Ontario is het Meminisha Meer de vermeende thuishaven van een visachtig serpent dat door de Cree Indianen wordt gevreesd. Angoub is de legendarische draak van de Huron, en Hiachuckaluck de draak waarin wordt geloofd door de Chinooks in Brits Columbia.

Draken zijn zo breed geaccepteerd als onderdeel van de Ierse folklore dat Robert Lloyd Praeger, naturalist, zegt dat zij een "geaccepteerd onderdeel vormen van de Ierse zoŲlogie." Dr. P.W. Joyce, historicus, zegt in zijn boek over Ierse plaatsnamen, "legenden over water-monsters zijn erg oud onder de Ierse volkeren" en toont dat veel Ierse plaatsnamen het gevolg zijn van een geloof in deze draken.

Lees Nu Geschiedenis van de Draken Pagina 4!


Vind jij deze informatie nuttig? Help ons dan door deze met anderen te delen met behulp van onderstaande social media knoppen. Wat zijn social media?
Volg ons:

English  
Social Media
Praat over ons:

Volg ons:


Related Articles
Wetenschappelijke Wereldbeelden

Uitsterven Van Dinosaurussen
Piltdown Mens
Het Fossielenbestand
Problemen Met Het Fossielenbestand
Radiometrische Datering
Leeftijd van de Aarde
Archaeopteryx
Leeftijd Van De Aarde
Dinosaurus Fossielen
Bronnen Voor Verder Onderzoek

Filosofische Wereldbeelden
Waarheid Beweringen
TheÔsme
Stichters van Wereld Religies
Wereld Religies
Ontdek Waarheid
Populaire Kwesties
Levensproblemen
Herstel
 
 
 
Zoek
 
Add Geschiedenis van de Draken to My Google!
Add Geschiedenis van de Draken to My Yahoo!
XML Feed: Geschiedenis van de DrakenWat denk jij? Hoe zie jij jezelf het meest:
1-Een AtheÔst   2-Een Agnosticus   3-Een Spiritueel Persoon   4-Een Religieus Persoon   5-Een Volgeling van Jezus  
Schepping Thuispagina | Over Ons | FAQ | Sitemap
Copyright © 2002 - 2015 AllAboutCreation.org, Alle Rechten Voorbehouden.