Het Boek Genesis

Het Boek Genesis

 - Het Begin
U bent hier: Schepping >> Het Boek Genesis

Het Boek Genesis

Het Boek Genesis - In Het Begin...
Het Boek Genesis is het "Boek van het Begin" in de Bijbel. Genesis, Grieks voor "Oorsprongen", beschrijft de Schepping van alle dingen in zes dagen van letterlijk 24 uur, de Zondeval van de Mensheid en de Vloek, het daaropvolgende Wereldwijde Maritieme Cataclysme (Noach's Zondvloed), de Verspreiding vanuit Babel, en uiteindelijk de geboorte van de Joodse Natie. Samen beslaan deze gebeurtenissen ongeveer 2370 jaar van de geschiedenis van de Aarde. Het Boek Genesis is in twee hoofddelen opgesplitst: (i) Hoofdstukken 1-11 beslaan de Schepping tot de Verspreiding en (ii) Hoofdstukken 12-50 beslaan de geboorte van IsraŽl, van de roeping van Abram (Abraham) tot de dood en begrafenis van zijn achterkleinzoon Jozef.

Het Boek Genesis - De Invloed van de Moderne Geologische Wetenschap
Tot aan het eind van de 19e eeuw werd het Boek Genesis in het algemeen beschouwd als een nauwkeurig verslag van de wereldgeschiedenis, inclusief de recente Schepping van alle dingen door een persoonlijke, transcendente, almachtige, alwetende, alom aanwezige, Schepper God. Dit was het wereldbeeld dat werd aangehouden door vele van de grondleggers van onze moderne wetenschappelijke disciplines.

Maar met de geboorte van het "Uniformitarianisme" en de popularisatie van de Evolutietheorie in de vorm van Darwinistische Evolutie in het begin van de 19e eeuw trad een verschuiving op. Deze verschuiving begon met de publicatie van Charles Lyell's Principles of Geology (Principes van de Geologie) in 1830. In dit klassieke werk kwam Lyell op voor het Uniformitarianisme, een theorie die het eerst door James Hutton werd voortgebracht aan het eind van de 18e eeuw. Uniformitarianisme staat in sterk contrast met het Bijbelse "Catastrofisme" dat in het Genesis verslag van de Zondvloed wordt aangetroffen, en schept daarmee twijfel over het waarheidsgehalte van de Bijbel als geheel. Daarnaast neemt uniformitarianisme een "Oude Aarde" aan, in tegenstelling tot de "Jonge Aarde" uit het scheppingsverhaal in het Boek Genesis. Lyell beweerde dat zijn intentie was "om de wetenschap te bevrijden van Mozes". Hij heeft dat doel zonder twijfel bereikt. Lyell leidde met succes een revolutie in de geologische gedachte, van traditioneel Catastrofisme tot Hutton's Uniformitarianisme.

Het duurde tot laat in de 20e eeuw voordat het Uniformitarianisme eindelijk werd weerlegd door waargenomen geologische karakteristieken zoals poly-strata fossielen, geologische lagen die ontbraken of zich op de verkeerde positie bevonden, onverstoorde grondlagen, de gelimiteerde omvang van onconformiteiten, deformatie van zachte sedimenten, goed gepreserveerde oppervlakte-eigenschappen tussen verschillende lagen, etc. Hoewel Catastrofisme gerechtvaardigd is door het gewicht van het recente wetenschappelijk bewijs (inclusief de overvloed aan maritieme fossielen die gevonden worden op de top van elke bergketen in de wereld), houden geologen taai vast aan het Uniformitarianistische paradigma. En zo wordt Uniformitarianisme -met zijn vermeende Geologische Kolom gebaseerd op de aanname van uniformiteit- tragisch genoeg in de openbare scholen en door de media in het algemeen nog steeds als feit voorgesteld.

Het Boek Genesis - De Invloed van de Moderne Biologische Wetenschap
De geloofwaardigheid van het Boek Genesis werd niet alleen beÔnvloed door Lyell's geologische theorieŽn, maar zijn boek beÔnvloedde ook indirect de moderne biologische gedachte. Principles of Geology (1830) had een diepe inslag op een jonge Britse Naturalist genaamd Charles Darwin. Darwin werd geinspireerd door Lyell's Geologische Kolom en hij deelde Lyell's presupposities. Deze inspiratie had een grote invloed op Darwin's scherpzinnige observatie van de variaties binnen verschillende soorten planten en dieren. Darwin extrapoleerde deze variaties over tijd, en produceerde zijn klassieke werk, "Origin of Species" ("De Oorsprong der Soorten"), in 1859. In zijn boek stelde Darwin zijn idee voor dat elke individuele soort zich had ontwikkeld uit gemeenschappelijke voorouders. Deze gemeenschappelijke voorouders evolueerden uit een reeks van vroegere gemeenschappelijke voorouders, met de oorsprong van alle ouders in een initieel ťťncellig organisme dat spontaan op natuurlijke wijze ontstond uit inorganisch materiaal. Dus, zo redeneerde Darwin, het idee van een Schepper was overbodig.

Lees Nu Het Boek Genesis Pagina 2!


Vind jij deze informatie nuttig? Help ons dan door deze met anderen te delen met behulp van onderstaande social media knoppen. Wat zijn social media?
Volg ons:

English  
Social Media
Praat over ons:

Volg ons:


Discipelschap

De Opname
Moet Ik Gedoopt Zijn om Naar de Hemel te Gaan
Bestaat de Hel
Voorbestemming
Waterdoop
Het Boek Johannes
Goliat
Tien Geboden
Het Lam van God
Bronnen Voor Verder Onderzoek

Aanbidding
Gemeenschap
De Chronologische Bijbel
Bediening
Evangelisatie
Reflections
 
 
Bestaat God Wetenschappelijk?
Bestaat God Filosofisch?
Is De Bijbel Waar?
Wie Is God?
Is Jezus God?
Waarom Christendom?
Groei met God
Populaire Kwesties
Levensproblemen
Herstel
 
Zoek
 
Add Het Boek Genesis to My Google!
Add Het Boek Genesis to My Yahoo!
XML Feed: Het Boek GenesisWat denk jij? Hoe zie jij jezelf het meest:
1-Een AtheÔst   2-Een Agnosticus   3-Een Spiritueel Persoon   4-Een Religieus Persoon   5-Een Volgeling van Jezus  
Schepping Thuispagina | Over Ons | FAQ | Sitemap
Copyright © 2002 - 2015 AllAboutCreation.org, Alle Rechten Voorbehouden.