Radiometrische Datering

Radiometrische Datering

 - De Aannamen
U bent hier: Schepping >> Radiometrische Datering

Radiometrische Datering - Een Korte Uitleg
Radiometrische datering is de voornaamste dateringsmethode die door wetenschappers wordt gebruikt om de leeftijd van de Aarde te bepalen. Radiometrische dateringstechnieken maken gebruik van het natuurlijke verval van radio-isotopen. Een isotoop is ÚÚn van twee of meer atomen die hetzelfde aantal protonen in hun atoomkern hebben, maar een verschillend aantal neutronen. Radio-isotopen zijn onstabiele isotopen: zij vertonen spontaan verval (in dit proces van verval wordt straling uitgezonden -- hierdoor zijn deze isotopen dus radio-actief). Dit verval gaat via verschillende overgangsfasen door totdat een punt van stabiliteit is bereikt. Uranium-238 (U238) is een voorbeeld van een radio-isotoop. Dit isotoop zal spontaan vervallen tot het is overgegaan in Lood-206 (Pb206). De getallen 238 en 206 representeren de atomaire massa van deze isotopen. Het Uranium-238 radio-isotoop gaat door 13 verschillende overgangsfasen voordat het zich stabiliseert als Lood-206 (U238 > Th234 > Pa234 > U234 > Th230 > Ra226 > Rn222 > Po218 > Pb214 > Bi214 > Po214 > Pb210 > Bi210 > Po210 > Pb206). In dit voorbeeld wordt Uranium-238 de "ouder" genoemd en Lood-206 de "dochter". Wetenschappers denken dat zij in staat zijn om de leeftijd van een stuk gesteente te bepalen door te meten hoe lang het verval duurt van een onstabiel naar een stabiel element en door te meten hoeveel dochter-element binnen een gesteente-proefstuk door het ouder-element is geproduceerd. Dit geloof is gebaseerd op drie significante aannames.

Radiometrische Datering - De Aannames
Veel van de leeftijden die met behulp van radiometrische dateringstechnieken worden afgeleid worden alom gepubliceerd. Maar hierin worden de fundamentele aannames die hiervoor gemaakt zijn niet vermeld. Hier zijn de drie voornaamste aannames zodat U deze zelf kan beschouwen:

  • De snelheid van het verval is constant.

  • Er heeft nooit vervuiling opgetreden (dat betekent dat geen intermediaire of dochter-elementen zijn toegevoegd aan het gesteente-proefstuk of hieruit zijn weggelekt).

  • We kunnen bepalen hoeveel dochter-element er oorspronkelijk aanwezig was (als we aannemen dat er in het begin geen dochter-element was, maar er was al dochter-element aanwezig toen het gesteente werd gevormd, dan zou het gesteente dus slechts de schijn van een hoge leeftijd hebben).

Zijn deze fundamentele aannames redelijk? Ook al zijn we zelf niet in staat geweest om in laboratoria de vervalsnelheden veel te laten variŰren, toch lijken recente vindingen aan te geven dat de vervalsnelheden in het onwaarneembare verleden een versnelling kunnen hebben doorgemaakt[1]. Als dit het geval is, dan is de eerste aanname onredelijk. Dit zou de gestandaardiseerde kijk op de geschiedenis van de Aarde compleet op zijn kop zetten. Dr. Carl Wieland vat enkele van de recente ontdekkingen samen: "Wanneer Uranium tot Lood vervalt, dan is de vorming van Helium een bijprodukt van dit proces. Helium is een zeer licht, inert gas dat gemakkelijk uit gesteente ontsnapt. Bepaalde kristallen, zirkonen genaamd, die worden verkregen door in zeer diep graniet te boren, bevatten Uranium dat gedeeltelijk tot Lood is vervallen. Door de hoeveelheid Uranium en 'radiogeen Lood' in deze kristallen te meten, kan berekend worden dat ongeveer 1.5 miljard jaar moet zijn verstreken als de vervalsnelheid altijd constant is geweest (Dit komt overeen met de geologische 'leeftijd' die aan het graniet wordt toegekend waarin deze zirkonen worden gevonden). Maar er is nog steeds een significante hoeveelheid Helium uit die '1.5 miljard jaar van verval' aanwezig in de zirkonen. Dit lijkt op het eerste gezicht verrassend, vanwege het gemak waarmee Helium (met zijn minuscule, lichte, niet-reactieve atomen) uit de ruimten binnen de kristalstructuur kan ontsnappen. Hier zou nauwelijks iets van over moeten zijn omdat dit continu zou moeten uitlekken in plaats van accumuleren, vanwege de langzame toenamesnelheid. Het trekken van conclusies uit het voorgaande hangt natuurlijk af van het daadwerkelijk meten van de snelheid waarmee het Helium uit de zirkonen lekt. Hierover wordt in ÚÚn van de recente RATE[2]-publicaties gerapporteerd. De proefstukken werden verzonden... naar een expert van wereldformaat om deze snelheden te meten. Het consequente antwoord: het Helium lekt inderdaad snel uit, over een groot bereik van temperaturen. Omdat al het Helium zich nog steeds in de zirkoon-kristallen bevindt, tonen de resultaten feitelijk dat deze kristallen (en omdat dit Pre-Cambriaans basement-graniet is, wordt ge´mpliceerd dat dit geldt voor de hele Aarde), niet ouder zouden kunnen zijn dan tussen de 4000 en 14000 jaar. Met andere woorden, in slechts enkele duizenden jaren heeft het equivalent van 1.5 miljard jaar van radioactief verval plaatsgevonden. Het is interessant om op te merken dat de data sindsdien zijn verfijnd en bijgesteld en nu een leeftijd aangeven van 5680 (+/- 2000) jaar."[3]

Leer Nu Meer!

[1] D. Russel Humphreys, Steven A. Austin, John R. Baumgardner, Andrew A. Snelling, Helium Diffusion Rates Support Accelerated Nuclear Decay; Dit artikel is online beschikbaar:
http://www.icr.org/research/icc03/pdf/helium_ICC_7-22-03.pdf.
[2] Het "RATE" project staat voor "Radioisotopes and the Age of The Earth", oftewel "Radio-isotopen en de Leeftijd van de Aarde"
[3] Carl Wieland, RATE Group Reveal Exciting Breakthroughs, 2003


Vind jij deze informatie nuttig? Help ons dan door deze met anderen te delen met behulp van onderstaande social media knoppen. Wat zijn social media?
Volg ons:

English  
Social Media
Praat over ons:

Volg ons:


Wetenschappelijke Wereldbeelden

De Zondvloed
Geologische Tijdschaal
Leeftijd van de Aarde
Uitsterven Van Dinosaurussen
Uniformitarianisme
Hoe Oud Is De Aarde
Koolstof-datering
Geschiedenis van de Draken
Radiometrische Datering
Bronnen Voor Verder Onderzoek

Filosofische Wereldbeelden
Waarheid Beweringen
The´sme
Stichters van Wereld Religies
Wereld Religies
Ontdek Waarheid
Populaire Kwesties
Levensproblemen
Herstel
 
 
 
Zoek
 
Add Radiometrische Datering to My Google!
Add Radiometrische Datering to My Yahoo!
XML Feed: Radiometrische DateringWat denk jij? Hoe zie jij jezelf het meest:
1-Een Athe´st   2-Een Agnosticus   3-Een Spiritueel Persoon   4-Een Religieus Persoon   5-Een Volgeling van Jezus  
Schepping Thuispagina | Over Ons | FAQ | Sitemap
Copyright © 2002 - 2015 AllAboutCreation.org, Alle Rechten Voorbehouden.