De Geologische Tijdschaal

De Geologische Tijdschaal

 - De Misvattingen
U bent hier: Schepping >> De Geologische Tijdschaal

De Geologische Tijdschaal: Historie en Ontwikkeling
Schots geoloog James Hutton (1726-1797) zette aan het eind van de 18e eeuw de eerste stap voor de ontwikkeling van de geologische tijdschaal met de publicatie van zijn Theory of the Earth (Theorie van de Aarde, 1785). Hierin bracht Hutton het "uniformitarianisme" naar voren, een geologisch doctrine dat in essentie aanneemt dat de huidige geologische processen, altijd op dezelfde manier en met dezelfde snelheden optredend als in het heden, de verklaring zijn voor alle geologische karakteristieken van de aarde, een principe dat later verdedigd werd door Brits geoloog Sir Charles Lyell (1797-1875). Daarna deed Brits civiel ingenieur, landmeter en amateurgeoloog William Smith (1769-1839) de ontdekking dat fossielen in een bepaalde volgorde zijn begraven. De geologische tijdschaal werd kort daarna ontwikkeld.

De Geologische Tijdschaal: Wat is Het?
Wat is de geologische tijdschaal en hoe werkt deze? Welnu, de aardkorst bestaat uit vele lagen sedimentair gesteente ("strata" genoemd). Geologen nemen aan dat elke laag een lange tijdsperiode representeert, dit zijn normaal gesproken miljoenen jaren. Dit is in feite een secundaire aanname die gebaseerd is op de primaire aanname van het uniformitarianisme. Deze lagen sedimentair gesteente bevatten miljarden fossiele resten en sommige van deze fossielen blijken uniek voor te komen in bepaalde lagen. De lagen worden gecatalogiseerd en arbitrair in een bepaalde volgorde gerangschikt (niet noodzakelijk in de volgorde waarin ze worden gevonden). Deze volgorde is een reflectie van de aanname van macro-evolutie (de alom geaccepteerde notie dat al het leven aan elkaar gerelateerd is en afkomstig is van een gemeenschappelijke voorouder). De wezens waarvan gedacht wordt dat deze als eerste evolueerden worden als het oudst beschouwd en worden dus onderaan de kolom van lagen geplaatst. De wezens die verondersteld worden later te zijn geŰvolueerd worden hoger in de kolom geplaatst en zo verder. Dit heeft er toe geleid dat menig competent, geaccrediteerd wetenschapper hiertegen bezwaren heeft, omdat er een cirkelredenering in zit opgesloten: hoe kan evolutie de basis zijn voor geologische conclusies terwijl wordt gedoceerd dat geologie het basis-bewijs is voor evolutie? "Houden de autoriteiten aan de ene kant vol dat evolutie gedocumenteerd wordt door de geologie, en aan de andere kant dat de geologie gedocumenteerd wordt door evolutie? Is dit geen cirkelredenering?" (Larry Azar, "Biologists, Help!" Bioscience, vol. 28, November 1978, p. 714).

Een variŰteit aan fossielen uit elke strata-laag is uitgekozen om gebruikt te worden als "index-fossielen". Index-fossielen zijn de methode waarmee we de lagen van sedimentair gesteente dateren. Paleontologen nemen de leeftijd van een index-fossiel aan op basis van de fase van evolutionaire geschiedenis waarin dat fossiel wordt aangenomen zich te bevinden. Dan gissen zij hoe lang het zou duren voor een bepaalde levensvorm om te evolueren tot een andere levensvorm, en dateren vervolgens de fossielen en de gesteenten op basis daarvan. Nogmaals, dit is een cirkelredenering. "En dit levert toch wel een probleem op: Als we de gesteenten dateren op basis van de fossielen, hoe kunnen we dit dan omdraaien en praten over de patronen van evolutionaire veranderingen in de tijd in het fossielenbestand?" (Niles Eldridge, Time Frames (Tijdspannen, 1985, p. 52)

De Geologische Tijdschaal: Een Cirkelredenering
De geologische tijdschaal gebruikt nog een andere cirkelredenering. We bepalen de leeftijd van het gesteente op basis van de aangenomen leeftijd van de index-fossielen die er in bevat worden, en dan kijken we naar de leeftijd van de gesteente-laag waarin zij zijn gevonden om de leeftijd te bepalen van alle andere fossielen in diezelfde gesteente-laag. "Geologen redeneren hiermee in een cirkel. De opeenvolging van organismen wordt bepaald door een studie van hun overblijfselen die in het gesteente zijn ingesloten, en de relatieve leeftijd van het gesteente wordt bepaald aan de hand van de resten die het bevat." (R. H. Rastall, "Geology", Encyclopedia Britannica, vol. 10, 1954, p. 168)

"In ongeveer 1830 ontwikkelden Charles Lyell, Paul Deshayes, en Heinrich George Bronn onafhankelijk van elkaar een biostratigrafische techniek om afzettingen uit het Kenozo´cum te dateren [de geologische tijdschaal]... Vreemd genoeg werd slechts weinig moeite gedaan om deze aanname te testen. Deze tekortkoming maakt de methode kwetsbaar voor cirkelredeneringen." (Steven A. Stanley, Warron O. Addicott, and Kiyotaka Chizei, "Lyellian Curves in Paleontology: Possibilities and Limitations", Geology vol. 8, September 1980, p. 422)

"De intelligente leek is al lang achterdochtig over cirkelredeneringen in het gebruik van gesteente om fossielen te dateren en fossielen om gesteente te dateren. De geoloog neemt de moeite niet om over een goed antwoord na te denken, denkend dat verklaringen niet de moeite waard zijn zolang hun werk resultaten oplevert. Dit wordt verondersteld praktisch pragmatisme te zijn." (J. E. O'Rourke, "Pragmatism Versus Materialism in Stratigraphy", American Journal of Science, vol. 276, January 1976, p. 47)

Leer Nu Meer!


Vind jij deze informatie nuttig? Help ons dan door deze met anderen te delen met behulp van onderstaande social media knoppen. Wat zijn social media?
Volg ons:

English  
Social Media
Praat over ons:

Volg ons:


Wetenschappelijke Wereldbeelden

Leeftijd Van Aarde
Leeftijd Van De Aarde
Dinosaurus Fossielen
Hoe Oud Is De Aarde
Geschiedenis van de Draken
Uniformitarianisme
Leeftijd van de Aarde
De Zondvloed
Radiometrische Datering
Bronnen Voor Verder Onderzoek

Filosofische Wereldbeelden
Waarheid Beweringen
The´sme
Stichters van Wereld Religies
Wereld Religies
Ontdek Waarheid
Populaire Kwesties
Levensproblemen
Herstel
 
 
 
Zoek
 
Add De Geologische Tijdschaal to My Google!
Add De Geologische Tijdschaal to My Yahoo!
XML Feed: De Geologische TijdschaalWat denk jij? Hoe zie jij jezelf het meest:
1-Een Athe´st   2-Een Agnosticus   3-Een Spiritueel Persoon   4-Een Religieus Persoon   5-Een Volgeling van Jezus  
Schepping Thuispagina | Over Ons | FAQ | Sitemap
Copyright © 2002 - 2015 AllAboutCreation.org, Alle Rechten Voorbehouden.