De Leeftijd van de Aarde

De Leeftijd van de Aarde

 - Overzicht van Dateringsmethoden
U bent hier: Schepping >> De Leeftijd van de Aarde

De Leeftijd van de Aarde - Hoe Kunnen we deze Weten?
Kunnen we de leeftijd van de Aarde bepalen en zo ja, hoe? Wetenschappers zijn het er in het algemeen over eens dat het antwoord op het vraagstuk over de leeftijd van de Aarde zorgvuldig is verborgen in de aardkorst. Daarom zijn de geologische tijdschaal en radiometrische dateringsmethoden ontwikkeld in een poging om de leeftijd van de Aarde vast te stellen. De oudste van deze dateringsmethoden, de geologische tijdschaal, is in feite een cirkelredenering en wordt daarom door vele geleerden als zwak beschouwd. Desalniettemin werd er gedacht dat de geologische tijdschaal met de komst van de radiometrische datering werd bevestigd en verfijnd. Radiometrische datering is objectiever en staat dus kwalitatief sterker. Maar er zijn enkele onderliggende aannames die in beschouwing moeten worden genomen.

De Leeftijd van de Aarde - De Geologische Kolom
De geologische kolom is de oudste van de twee dateringsmethoden die door wetenschappers worden gebruikt om de leeftijd van de Aarde te bepalen. In essentie werkt deze als volgt: De vele gesteentelagen van de Aarde bevatten miljarden fossielen. Bepaalde fossielen komen uniek voor in bepaalde gesteentelagen. Sommige van deze fossielen zijn uitgekozen om te dienen als "index-fossielen". Wetenschappers nemen een leeftijd aan voor de index-fossielen die gebaseerd is op de fase van evolutionaire ontwikkeling waarin dat fossiel geacht wordt zich te bevinden. Die leeftijd wordt dan overgedragen aan de gesteentelaag waar het fossiel in werd gevonden. Om vervolgens de leeftijd te bepalen van alle andere fossielen in diezelfde gesteentelaag, kijken we naar de leeftijd van de gesteentelaag waarin deze zich bevonden. We bepalen dus de leeftijd van het gesteente aan de hand van de fossielen die het bevat, en dan bepalen we de leeftijd van de fossielen aan de hand van het gesteente waarin deze worden gevonden. Velen vinden dit een cirkelredenering. Onderzoek onze pagina over de geologische tijdschaal om meer te weten te komen over deze cirkelredenering.

De Leeftijd van de Aarde - Radiometrische Datering
Radiometrische datering is de primaire dateringsmethode die door wetenschappers wordt gebruikt om de leeftijd van de Aarde vast te stellen. In een notedop werkt deze methode als volgt: atomen worden algemeen beschouwd als de kleinste eenheid van materie; alles bestaat uit atomen. Atomen bestaan uit protonen, neutronen en electronen. Een "element" is een substantie die bestaat uit atomen die hetzelfde aantal protonen hebben. Maar, wanneer deze atomen te veel of te weinig neutronen hebben, dan is het element instabiel en zal vervallen. Het onstabiele element zal uiteindelijk vervallen in een stabiel element. Radiometrische dateringstechnieken gebruiken dit natuurlijk vervalproces door te meten hoe lang het duurt voordat een onstabiel element tot een stabiel element vervalt en door te meten hoeveel stabiel element door het onstabiele element is geproduceerd, waarmee dus wordt bepaald hoe lang het onstabiele element al aan het vervallen is geweest. Een leeftijd wordt dan toegekend aan het gesteente-proefstuk waarin de gemeten elementen voorkwamen. De populaire leeftijd van 4.6 miljard jaar voor de Aarde werd bepaald door radiometrische dateringstechnieken toe te passen op de meteoriet "Allende", waarvan wetenschappers aannemen dat deze tegelijkertijd met de Aarde werd gevormd. Maar, deze datum is niet steekhoudend. Zekerheid en aannames zijn een tegenstelling. De data die door middel van radiometrische datering worden verkregen worden alom gepubliceerd, maar de aannames die hiervoor gebruikt zijn niet. Bekijk onze pagina over radiometrische datering om meer te leren over deze fundamentele aannames.

Onderzoek Nu Verder!


Vind jij deze informatie nuttig? Help ons dan door deze met anderen te delen met behulp van onderstaande social media knoppen. Wat zijn social media?
Volg ons:

English  
Social Media
Praat over ons:

Volg ons:


Wetenschappelijke Wereldbeelden

Hoe Oud Is De Aarde
Leeftijd van de Aarde
Dinosaurus Fossielen
Leeftijd Van Aarde
Catastrofisme
Uniformitarianisme
Leeftijd Van De Aarde
Uitsterven Van Dinosaurussen
Geschiedenis van de Draken
Bronnen Voor Verder Onderzoek

Filosofische Wereldbeelden
Waarheid Beweringen
The´sme
Stichters van Wereld Religies
Wereld Religies
Ontdek Waarheid
Populaire Kwesties
Levensproblemen
Herstel
 
 
 
Zoek
 
Add De Leeftijd van de Aarde to My Google!
Add De Leeftijd van de Aarde to My Yahoo!
XML Feed: De Leeftijd van de AardeWat denk jij? Hoe zie jij jezelf het meest:
1-Een Athe´st   2-Een Agnosticus   3-Een Spiritueel Persoon   4-Een Religieus Persoon   5-Een Volgeling van Jezus  
Schepping Thuispagina | Over Ons | FAQ | Sitemap
Copyright © 2002 - 2015 AllAboutCreation.org, Alle Rechten Voorbehouden.