Cartea Genezei

Cartea Genezei

 - Inceputul

Esti aici: Creatie >> Cartea Genezei

Cartea Genezei – La inceput...
Cartea Geneza este “Cartea inceputurilor” in Biblie. Geneza este cuvantul grecesc pentru “origini” si povesteste despre creatia tuturor lucrurilor, literal - in sase zile de douazeci si patru de ore, caderea omului si blestemul, ulterior cataclismul global (Potopul lui Noe), dispersarea de la Turnul Babel si in final despre nasterea natiunii Israel. Impreuna aceste evenimente acopera in jur de 2,370 de ani din istoria pamantului. Cartea Geneza este impartita in doua sectiuni majore: 1) Capitolele 1-11 acopera creatia pana la dispersare; 2) Capitolele 12-50 acopera nasterea lui Israel de la chemarea lui Avram (Avraam) pana la moartea si ingroparea in Egipt a lui Iosif, marele sau stranepot.


Cartea Genezei – Impactul geologiei moderne
Pana la inceputul secolului XIX, cartea Geneza a fost considerata a fi o relatare exacta a istoriei lumii care include creatia tuturor lucrurilor de catre Dumnezeul Creator personal, transcendent, omnipotent, omnistient si omniprezent. Aceasta era perspectiva asupra lumii sustinuta de multi dintre parintii fondatori ai disciplinelor noastre stiintifice moderne.

Totusi, la inceputul secolului XIX a avut loc o schimbare de paradigma odata cu nasterea “uniformitarianismului” si popularizarea teoriei evolutioniste in forma evolutiei lui Darwin. Schimbarea a inceput cu publicarea in 1830 a cartii lui Sir Charles Lyell “Principles of Geology” (Principiile Geologiei”, n. tr.). In aceasta carte clasica, Lyell a aparat unifomitarianismul, o teorie lansata de James Hutton spre sfarsitul secolului XVIII. Uniformitarianismul este in contrast total cu “catastrofismul” biblic gasit in relatarea Potopului din Gezena si astfel arunca indoiala asupra veridicitatii Bibliei in intregime. Uniformitarianismul prespune un “pamant vechi” contrar “pamantului nou” din relatarea creatiei gasita in cartea Genezei. Lyell a pretins ca intentia lui era de “a elibera stiinta de Moise”. Cu siguranta el si-a atins scopul. Lyell a condus cu succes o revolutie in gandirea geologica, de la catastrofismul traditional la uniformitarianismul lui Hutton.

Nu a durat mult pana cand in secolul XX uniformitarianismul a fost in cele din urma dovedit a fi fals de trasaturi geologice studiate - precum fosilele polistrate, straturile lipsa si cele puse in ordine gresita, lipsa eroziunii intre straturi, lipsa bioturbatiei, trasaturile de suprafata intre straturi bine pastrate, etc. Desi catastrofismul a fost demonstrat de greutatea evidentelor stiintifice recente (inclusiv numarul abundent de fosile marine gasite in varful oricarui lant muntos din lume), multi geologi tin cu tenacitate la paradigma uniformitariana. Si mai tragic este faptul ca uniformitarianismul, cu pretinsa lui coloana geologica bazata pe presupozitia uniformitatii, continua sa fie predat astazi ca fapt in scolile publice si mass-media generala.


Cartea Genezei – Impactul biologiei moderne
Credibilitatea cartii Geneza a fost afectata nu doar de teoriile geologice ale lui Lyell, dar cartea lui a influentat in mod indirect si gandirea biologica moderna. Principiile Geologiei (1830) a avut un impact profund asupra unui tanar britanic naturalist numit Charles Darwin. Darwin a fost inspirat de coloana geologica a lui Lyell si a impartasit presupozitiile acestuia. Aceasta inspiratie a influentat puternic observatia pasionata a lui Darwin legata de variatiile in cadrul diferitelor specii de plante si animale. El a extrapolat aceste variatii in timp si a publicat in 1859 lucrarea sa clasica - Origin of Species (“Originea speciilor” – n.tr.). In cartea sa, Darwin declara ca fiecare specie a evoluat din stramosi comuni. Acesti stramosi comuni au evoluat dintr-un sir de stramosi comuni precedenti, iar originea tuturor stramosilor fiind un organism unicelular care a aparut natural si spontan din materie anorganica. Darwin a explicat astfel ca ideea unui Dumnezeu Creator este invechita.

Citeste Cartea Genezei Pagina 2 Acum!



Iti place aceasta informatie? Ajuta-ne, impartasind-o cu altii folosind butoanele de social media de mai jos. Ce este aceasta?

Impartaseste-ne:

Share



Urmareste-ne:




English  
Social Media
Urmareste-ne:

Impartaseste-ne:
Share


Ucenicie

Teoria hiatului
Evanghelia dupa Ioan
Exista oare iad?
Cartea Genezei
Mielul lui Dumnezeu
Isus a plătit
Cina cea de taina
Material Suplimentar De Explorare...

Inchinare
Partasie
Slujire
Evanghelizare
 
 
Perspectiva Stiintifica
Perspectiva Filosofica
Este Biblia Adevarata?
Cine Este Dumnezeu?
Este Isus Dumnezeu?
De Ce Crestinismul?
Crestere in cunoasterea
Probleme frecvente
Provocarile vietii
Recuperare
 
Cauta
 
Add Cartea Genezei to My Google!
Add Cartea Genezei to My Yahoo!
Add Cartea Genezei to My MSN
Add Cartea Genezei to NewsGator Online
Add Cartea Genezei to Bloglines
XML Feed: Cartea Genezei


Creatie Home | Despre Noi | Harta site
Copyright © 2002-2021 AllAboutCreation.org, Toate Drepturile Rezervate.