Creatie vs. Evolutie

Creatie vs. Evolutie

 - Intrebari fundamentale

Esti aici: Creatie >> Creatie vs. Evolutie

Creatie vs. Evolutie - O chestiune de origini
Dezbaterea creatie vs. evolutie este o chestiune de origini. Cum am ajuns aici? Am fost creati sau am evoluat la intamplare? Suntem noi produsul inteligentei cu scop sau suntem rezultatul

Creatie vs Evolutie -- Dupa ce ne uitam?
Fara dovezi clare, dezbaterea creatie vs. evolutie nu s-ar rezuma la mai mult decat un meci filozofic dusmanos. Fiecare are propria lui opinie. Intrebarea este: care e baza pentru acea opinie? Vedeti, oamenii pot crede orice vor ei dar aceea nu le da neaparat dreptate. Dovada clara e cea care deosebeste proverbialul grau de pleava. Trebuie pastrat in minte faptul ca "evidenta" nu este acelasi lucru cu "dovada". Evidenta este de ajutor in formarea concluziilor in timp ce dovada concluzioneaza subiectul. Daca am avea dovada, teoria evolutiei nu ar fi numita o teorie. Deci ce constituie o evidenta? Dupa ce ne uitam?

Creatia denota existenta unui Creator divin care Si-a folosit abilitatile Sale creative, facand aceasta lume si formele de viata pe care le vedem. Viata este un produs nascocit de inteligenta. Astfel, design-ul clar in biologie ar constitui evidenta clara pentru un Designer. Este de necontestat si un adevar recunoscut universal: conceptul si design-ul au nevoie de un designer inteligent. Deci in timp ce vedem design in biologie, nu se bazeaza pe o premiza religioasa (ci pe o observatie pragmatica si logica), dar are cu siguranta implicatii religioase.1 Vedem un design clar in biologie? Da. De fapt, design-ul evident patrunde pe taramul biologic.2, 3 Cand aplicam principiile generale de detectare a creaturilor vii, gasim de cuviinta sa deducem existenta unui Creator.

Evolutia pune accent pe descendenta naturala (aleatorie, ne-directionata) a tututor creaturilor de la un stramos comun4 care initial a evoluat din materie anorganica. Viata este produsul intamplarilor aleatorii. Ceea ce avem nevoie aici este un mecanism plauzibil, fezabilitate, si o istorie de functionalitate. Cercetatorul Britanic Charles Darwin (1809-1882) a dat credibilitate stiintifica punctului de vedere evolutionar prin producerea mult doritului mecanism - "selectia naturala". Aceasta a fost acum 150 ani. Astazi, stim ca mecanismul este deficitar, chiar si in lumina mutatiilor genetice. Cu progresele uimitoare care s-au facut in biologia moleculara, chimio-biologie si in genetica, in ultimii 50 de ani am fost expusi la o intreaga si noua dimensiune a organismelor vii care a fost anterior necunoscuta. Biologistii evolutionari cauta acum un nou mecanism, unul care poate depasi limitarile genetice si alte bariere de natura chimica care au fost identificate in anii recenti. Pana acest mecanism este gasit, teoriei evolutiei (o teorie care s-a bucurat de notorietate in cercurile biologice pentru mai bine de 100 de ani) pur si simplu ii lipseste fezabilitatea, deci credibilitatea.


Creatie vs. Evolutie - Argumentare vs. Religie
Mass-media din ziua de azi prezinta de obicei dezbaterea creatie vs. evolutie ca fiind stiinta vs religie, creatia fiind religioasa si evolutia fiind stiintifica. Ca si o ironie, creationistii sunt cei care au o baza pragmatica si solida pentru teoria lor, in timp ce evolutionistii raman atarnati de convingerile lor prin credinta.

Este normal sa tinem cont de un Creator? Atunci cand a fost provocat de sceptici sa dovedeasca existenta stiintifica a unui Creator, Dr. Wernher von Braun, "tatal programului spatial si al rachetelor" a raspuns "Chiar trebuie sa aprindem o lumanare pentru a vedea Soarele? ... Electronul este material de neconceput si totusi este asa de bine cunoscut prin efectele sale prin faptul ca il folosim sa ne luminam orasele, sa ghidam avoioanele prin cerul innoptat si sa luam masuratorile cele mai precise. Ce rationament straniu ii face pe unii fizicieni sa accepte electronul de neconceput ca fiind real in timp ce refuza sa accepte realitatea unui Deisgner doar pe temeiul ca ei nu si-L pot imagina? ... Neconceperea unei ultime probleme (care intotdeauna va fi in afara rezolvarii stiintifice) nu ar trebui sa fie lasata sa elimine orice alta teorie care explica inter-relatia datelor observate si care este folositoare pentru predictie.5 Eliminarea conceptului unui Creator ca fiind nestiintific inseamna "violarea obiectivitatii stiintei insasi".5 In timp ce noi nu putem intelege acest concept al Creatorului, cu siguranta ne putem da seama de el.

Investigheaza mai multe acum!

Note de subsol:
1 "Unlocking the Mystery of Life," documentary by Illustra Media, 2002.
2 Michael Denton, Evolution: A Theory in Crisis, 1986.
3 Michael Behe, Darwin's Black Box, 1996.
4 Charles Darwin, On the Origin of Species by Means of Natural Selection, or the Preservation of Favoured Races in the Struggle for Life, 1859.
5 Originally published in Edward F. Blick's Special Creation vs. Evolution, 1988, pp. 29-31.



Iti place aceasta informatie? Ajuta-ne, impartasind-o cu altii folosind butoanele de social media de mai jos. Ce este aceasta?

Impartaseste-ne:

Share



Urmareste-ne:




English  
Social Media
Urmareste-ne:

Impartaseste-ne:
Share


Perspectiva Stiintifica

Dovezi ale evolutiei
Dovada creatiei
Creatie vs. Evolutie
Material Suplimentar De Explorare...

Perspectiva Filosofica
Pretentiile Adevarului
Teism
Fondatorii Religiilor Lumii
Religiile Lumii
Cunoaste Adevarul
Probleme frecvente
Provocarile vietii
Recuperare
 
 
 
Cauta
 
Add Creatie vs. Evolutie to My Google!
Add Creatie vs. Evolutie to My Yahoo!
Add Creatie vs. Evolutie to My MSN
Add Creatie vs. Evolutie to NewsGator Online
Add Creatie vs. Evolutie to Bloglines
XML Feed: Creatie vs. Evolutie


Creatie Home | Despre Noi | Harta site
Copyright © 2002-2021 AllAboutCreation.org, Toate Drepturile Rezervate.