Exista Dumnezeu?

Exista Dumnezeu?

 - Stiintific?

Esti aici: Creatie >> Exista Dumnezeu?

Exista Dumnezeu? – O investigatie stiintifica
Exista Dumnezeu? Acum cateva zile am fost rugat sa dovedesc existenta lui Dumnezeu. Era o discutie persoanala cu un prieten sceptic care oarecum a impins spre mine sarcina dovezii. El nu a vrut argumente religioase, morale sau filozofice. A vrut “dovada” stiintifica.


Exista Dumnezeu? – Este posibila o abordare stiintifica?
Cand vine vorba de intrebarea: “Exista Dumnezeu?”, sunt doar doua concluzii posibile: fie ca Dumnezeu exista, fie ca – nu. Nu exista o cale de mijloc. Nu exista nici o scala de evaluare in acest sens.

Fie ca esti sau nu ateu, exista o anumita doza de cunoastre, dar si o anumita doza de credinta.

M-am gandit pentru un moment... Pot dovedi stiintific exista lui Dumnezeu? In experienta mea religioasa/morala/filozofica, El mi-a fost dovedit. Totusi, prietenul meu nu a strabatut acelasi drum ca mine. El vrea fapte. Vrea dovada naturala pentru o realitate supranaturala.

Am ajuns la concluzia ca intrebarea prietenului meu era corecta. El merita efortul meu cel mai mare pentru a-i da un raspuns. Asa ca, am incercat...


Exista Dumnezeu? – O examinare stiintifica a evindentelor
Dumnezeu nu poate fi dovedit probabil prin formule matematice sau proprietati fizice, insa traim intr-o vreme cand evidentele in favoarea unui Designer Inteligent sunt peste tot in jurul nostru. Uita-te doar prin telescopul Hubble si vezi marginile cosmosului imens. Vezi monitorul unui microscop electronic cu scanare si cerceteaza lumea complicata a unei celule microscopice. Incearca sa intelegi biblioteca imensa de informatii complexe din codul digital care transforma un ovul fertilizat intr-o fiinta umana. Studiaza principiile mecanicii cuantice si investigheaza lumea extra-dimensionalitatii. Examineaza natura constiintei tale, a subconstientului, a standardelor moralitatii si a gandurilor tale religioase. Apoi, incearca sa impaci toate aceste realitati cu teoria fundamentala a haosului sau a dezordinii.

Pe baza a ceea ce stim astazi, cred ca ateismul (negarea existei oricarei divinitati) este un “salt de credinta” mult mai mare decat teismul (credinta in existenta divinitatii).

L-am intrebat pe prietenul meu: “Te-ai gandit cu adevarat la cateva din dovezile in favoarea lui Dumnezeu? Sau, presupui o lume pur naturalista si iti inchizi ochii fata de unele dovezi posibile? Daca iti ofer cateva dovezi bazate pe observatie, chiar esti deschis sa le examinezi?

Prietenul meu m-a rugat sa continui. Deci, ceea ce urmeaza este incercarea mea de a oferi cateva observatii stiintifice fundamentale care arata inspre Dumnezeu:

  • Cauzalitate. Dumnezeu ofera cea mai buna explicatie pentru existenta universului si a tuturor lucrurilor care sunt in el (Teoria alternativa afirma ca “nimic” a explodat si a avut drept rezultat tot ce vedem noi).
  • Ordine. Dumnezeu ofera cea mai buna explicatie pentru notiunile abstracte precum numerele, formulele matematice, procesele chimice si legile naturale (Teoria alternativa afirma ca primele elemente haotice s-au ordonat singure in sisteme complexe de informatie).
  • Design. Dumnezeu ofera cea mai buna explicatie la compexitatea inerenta sistemelor cosmologice, stelare, planetare, chimice si biologice (Teoria alternativa afirma ca sansa aleatorie a proiectat designul vizibil)
  • Instructiuni codificate. Dumnezeu ofera cea mai buna explicatie pentru continutul codului digital ADN si controlarea functiilor intregii vieti de pe pamant (Teoria alternativa afirma ca acest cod complex, la fel ca si codul binar din calculator, poate intra in existenta fara orice fel de proces de programare, testare si pornire).
  • Complexitatea ireductibila. Dumnezeu ofera cea mai buna explicatie pentru functionarea completa a organismelor, sistemelor si a subsistemelor biologice care nu ar fi aparut prin procesul de evolutie treptata fara sa inceteze sa existe in totalitate la un nivel mai mic de evolutie (Teoria alternativa afirma ca sistemele biologice au facut treceri uriase si nevazute de la simplu la complex fara nici un proces dirijat sau instructiuni de anticipare).
  • Dualitate. Dumnezeu ofera cea mai buna explicatie pentru functiile separate ale creierului si ale constiintei (materie si minte). (Teoria alternativa sustine monismul: exista doar materie, iar creierul uman doar pare sa aiba o capacitate subconstienta separata).
  • Moralitate. Dumnezeu ofera cea mai buna explicatie pentru existenta dragostei, emotiei, altruismului si a valorilor morale inerente din intreaga lume. (Teoria alternativa afirma ca procesele materiale nedirijate evolueaza in constienta umana mai mare).


Exista Dumnezeu? – O concluzie stiintifica
Cand vine vorba de intrebarea “Exista Dumnezeu”, sunt doar doua perspective stiintifice asupra lumii: Cineva a facut-o ori ea s-a facut singura. Indiferent daca vorbim de inceputul cosmosului sau inceputul vietii, inceputul omenirii sau inceputul mintii, fie Cineva este responsabil pentru tot ce vedem, fie toate acestea sunt responsabile pentru sine.

“Exista Dumnezeu?” Este oare aceasta o intrebare legata cat de cat de stiinta? De fapt, se pare ca aceasta este o chestiune de stiinta juridica din moment ce nu putem reproduce nasterea universului sau formarea primei vieti intr-un laborator. Prin urmare, insumam evidentele observabile din lumea noastra si aplicam abilitatile noastre de investigatie juridica pentru a analiza sensul lor colectiv. In final, toti avem nevoie sa adunam si sa examinam dovezile pentru noi insine. De fapt, fie ca este exprimata intr-o cercetare stiintifica sau simpla credinta religioasa/morala/filozofica, aceasta nu este o lucrare de laborator. Este o decizie personala si investigativa a fiecaruia dintre noi.

Citeste acum mai multe despre Exista Dumnezeu?Iti place aceasta informatie? Ajuta-ne, impartasind-o cu altii folosind butoanele de social media de mai jos. Ce este aceasta?

Impartaseste-ne:

ShareUrmareste-ne:
English  
Social Media
Urmareste-ne:

Impartaseste-ne:
Share


Perspectiva Stiintifica

Dumnezeu Creatorul
Originea universului
Material Suplimentar De Explorare...

Perspectiva Filosofica
Pretentiile Adevarului
Teism
Fondatorii Religiilor Lumii
Religiile Lumii
Cunoaste Adevarul
Probleme frecvente
Provocarile vietii
Recuperare
 
 
 
Cauta
 
Add Exista Dumnezeu? to My Google!
Add Exista Dumnezeu? to My Yahoo!
Add Exista Dumnezeu? to My MSN
Add Exista Dumnezeu? to NewsGator Online
Add Exista Dumnezeu? to Bloglines
XML Feed: Exista Dumnezeu?


Creatie Home | Despre Noi | Harta site
Copyright © 2002-2021 AllAboutCreation.org, Toate Drepturile Rezervate.