Teoria hiatului

Teoria hiatului

 - Fara nici un suport

Esti aici: Creatie >> Teoria hiatului

Teoria hiatului: contextul ei
Teoria hiatului a fost propusa in anul 1814 de catre un slujitor scotian numit Chalmers. A avut loc in perioada cand oamenii de stiinta au inceput sa invete ca pamantul are varsta de miliarde de ani. Ca raspuns la comunitatea stiintifica, Chalmers a creat teoria unui “hiat” (prapastii, n.tr.) in timp intre Geneza 1:1 si Geneza 1:2. Motivatia lui probabil a fost binei intentionata, insa nu exista niciun motiv biblic de a sugera sau a face o aluzie ca o astfel de prapastie a existat vreodata.


Teoria hiatului: pozitia si problemele
Teoria hiatului sustine ca epocile evolutiei (perioadele si erele “stiintei moderne”) au avut loc inainte de cele sase zile ale creatiei biblice, dar au fost parte a procesului creativ al lui Dumnezeu. Aceste epoci au fost incheiate apoi printr-un eveniment cataclismic global, urmat de o perioada de reumplere a pamantului, potrivit cu urmatoarele instructiuni ale lui Dumnezeu in Geneza: “Dumnezeu i-a binecuvantat si Dumnezeu le-a zis: „Cresteti, inmultiti-va, umpleti pamantul si supuneti-l; si stapaniti peste pestii marii, peste pasarile cerului si peste orice vietuitoare care se misca pe pamant” (Geneza 1:28).

Am putea face legatura intre conceptul modern al “reumplerii” (in engleza “replenishing”, n.tr.) si completarea paharului cu suc la un restaurant fast food cand il “reumplem” dupa ce a ajuns pe jumatate gol. Insa cuvantul “reumplere” s-a schimbat in semnificatie de cand a fost scrisa versiunea Bibliei King James in 1611 d.Cr. In acel timp, cuvantul ebraic “male” [mah-lay] a fost folosit pentru cuvantul “reumplere” si a insemnat “a completa” (in engleza “fill”, n.tr.) ca intr-un act initial de completare. Cuvantul “reumplere” nu a inlocuit cuvantul “recompletare” pana nu a fost incorporat in limba engleza prin anul 1650 d.Cr. Cuvantul ebraic pentru “reumplere” in sensul de “a recompleta ceva ce a fost umplut” este “shana”. Geneza 1:28 foloseste cuvantul “male” in textul ebraic original. Prin urmare, Dumnezeu i-a spus lui Adam sa “umple pamantul” si nu a sugerat o recompletare sau reumplere a ceva ce a fost odata umplut sau completat.

Probabil cea mai mare problema a teoriei hiatului este aceea ca Il face responsabil pe Dumnezeu de crearea raului. Teoria sugereaza ca Dumnezeu a folosit metodele mortii si a stricaciunii pe o scara globala timp de miliarde de ani pentru a-Si atinge scopurile necunoscute intr-o lume preistorica. Fosilele si arhivele geologice pe care teoria incearca sa le plaseze inainte de Geneza 1:2 sunt o marturie directa a acestei violente si morti. Totusi, Pavel scrie despre maniera in care Cristos il va distruge pe vrajmasul din urma, adica moartea: “Caci trebuie ca El sa imparateasca pana va pune pe toti vrajmasii sub picioarele Sale. Vrajmasul cel din urma, care va fi nimicit, va fi moartea” (1 Corinteni 15:25-26). Moartea nu poate fi inteleasa ca un beneficiu pe care Dumnezeu sa-l instaureze pentru a ajuta omenirea sau creatia. Evolutionismul invata ca moartea este parte a procesului pe care il foloseste natura pentru a promova in mod continuu fiecare specie si a permite adaptatia la mediul inconjurator (supravietuirea celui mai adaptat). Biblia invata clar ca moartea este rezultatul razvratirii lui Satan si a pacatului lui Adam, si nu ceva ce a creat Dumnezeu in perioada despre care teoreticienii hiatului cred ca exista intre Geneza 1:1 si 1:2. Chalmers a invatat ca razvratirea lui Satan si a demonilor lui a avut loc inainte ca Adam sa fie creat (o razvratire pre-adamica). Razvratirea lui Satan si instalarea finala in Eden este discutata de fapt in cateva carti ale Bibliei, inclusiv Ezechiel: “Stateai in Eden, gradina lui Dumnezeu, si erai acoperit cu tot felul de pietre scumpe: cu sardonic, cu topaz, cu diamant, cu hrisolit, cu onix, cu iaspis, cu safir, cu rubin, cu smarald, si cu aur; timpanele si flautele erau in slujba ta, pregatite pentru ziua cand ai fost facut. Erai un heruvim ocrotitor, cu aripile intinse; te pusesem pe muntele cel Sfant al lui Dumnezeu, si umblai prin mijlocul pietrelor scanteietoare. Ai fost fara prihana in caile tale, din ziua, cand ai fost facut, pana in ziua cand s-a gasit nelegiuirea in tine” (Ezechel 28:13-15).

A crede ca rebelul Satan a fost pe pamant inainte de “ziua a sasea” este in conflict direct cu urmatorul verset: “Dumnezeu S-a uitat la tot ce facuse; si iata ca erau foarte bune. Astfel a fost o seara si apoi a fost o dimineata: aceasta a fost ziua a sasea” (Geneza 1:31). Daca Dumnezeu a privit totul dupa ziua a sasea si era “foarte bun”, cum ar fi putut Lucifer sa se razvrateasca inainte in versetele unu si doi? Lucrul acesta este pur si simplu imposibil, din moment ce Scriptura ar fi in conflict cu sine, iar aceasta este o greseala de intrepretare. Nu ar fi fost totul “foarte bun” daca pacatul era prezent in gradina si Lucifer deja era razvratit impotriva lui Dumnezeu. Conceptul rebeliunii pre-adamice pare sa cada cu repezeciune in dizgratie pe baza examinarii ulterioare a tuturor versetelor asociate cu caderea lui Lucifer. Din moment ce nu a putut avea loc o razvratire pre-adamica, actiunile lui Satan nu ar fi putut fi justificate pentru spectacolul de suferinta si moarte in lume secole la rand in perioada erelor geologice care au precedat-o. Astfel, Dumnezeu ar trebui sa fie responsabil pentru moartea si suferinta din lumea pre-adamica, insa acest lucru este imposibil.

Teoria hiatului: Nici un suport in Scriptura
Teoria hiatului a fost sustinuta de multi invatatori biblici, insa in realitate ea implica multe erori serioase. In general, cercetatorii si oamenii de stiinta biblici contemporani nu accepta aceasta teorie. Nu exista nici un sprijin biblic pentru vreuna din invataturile acestei teorii cand sunt testate in lumina Scripturii.

Investigheaza mai multe acum!Iti place aceasta informatie? Ajuta-ne, impartasind-o cu altii folosind butoanele de social media de mai jos. Ce este aceasta?

Impartaseste-ne:

ShareUrmareste-ne:
English  
Social Media
Urmareste-ne:

Impartaseste-ne:
Share


Ucenicie

Evanghelia dupa Ioan
Cina cea de taina
Exista oare iad?
Teoria hiatului
Mielul lui Dumnezeu
Cartea Genezei
Isus a plătit
Material Suplimentar De Explorare...

Inchinare
Partasie
Slujire
Evanghelizare
 
 
Perspectiva Stiintifica
Perspectiva Filosofica
Este Biblia Adevarata?
Cine Este Dumnezeu?
Este Isus Dumnezeu?
De Ce Crestinismul?
Crestere in cunoasterea
Probleme frecvente
Provocarile vietii
Recuperare
 
Cauta
 
Add Teoria hiatului to My Google!
Add Teoria hiatului to My Yahoo!
Add Teoria hiatului to My MSN
Add Teoria hiatului to NewsGator Online
Add Teoria hiatului to Bloglines
XML Feed: Teoria hiatului


Creatie Home | Despre Noi | Harta site
Copyright © 2002-2021 AllAboutCreation.org, Toate Drepturile Rezervate.