Istoria dragonilor

Istoria dragonilor

 - Etimologie 101

Esti aici: Creatie >> Istoria dragonilor 2
(Citeste Istoria dragonilor Partea I)

Amprentele dragonilor
De Lourella Rouster; reprintat cu permisiune de la Revolutia impotriva Evolutiei (www.rae.org). Publicat initial in 1978, Creation Social Sciences & Humanities Quarterly (nu se mai publica); Revizuit 1997.

Aproape toti pre-mergatorii nostri au crezut ca Pamantul a fost locuit, in special in regiunile necunoscute, de dragoni. De unde au avut ei aceasta idee? A pornit dintr-o imaginatie umana universala? O nevoie sau un instinct mostenit? O memorie in subconstient a dinozaurilor? Toate aceste sugestii au fost facute si luate in serios de grupari de oameni. Cred ca dragonii sunt reflectii, cateodata impodobite prin re-povestire, dar in principal istorice, ale intalnirilor fizice dintre fiintele umane si dinozauri.

Francis Schaeffer, filozof-teolog, a scris "Nu sunt deloc convins ca s-a dovedit faptul ca dinozaurii au fost exterminati inainte de aparitia omului. Cred ca sunt destule dovezi, antice si moderne, care indica faptul ca dinozaurii si omenirea au coexistat pe Pamant, si ca fiintele umane, probabil au trait in marea majoritate a timpului in regiuni diferite fata de ale dinozaurilor, dar s-au intalnit in anumite ocazii cu creaturi imense si groaznice. Memoriile acestor intalniri au fost asa de vii si puternice incat au fost transmise intr-o multitudine de culturi ca si legende, pictate pe peretii pesterilor, reprezentate pe vase de lut si scrise in literatura.


Etimologia "dragonului"
Cuvantul "dragon", in concordanta cu Dictionarul Englez Oxford (1966), deriva din franceza veche, care la randul ei deriva de la latinul "dracon" ("soparla" care la randu-i deriva din grecul "spakov" (soparla), de la verbul grec "Spakelv" (a vedea clar). Este in relatie cu multe alte cuvinte vechi referitoare la vedere, cum ar fi sanscritul "darc" (vedere), avesticul "darstis" (vedere), irlandeza veche "derc" (ochi), engleza veche "torht", saxona veche "torht", si germana veche "zoraht", toate insemnand clar sau luminos. Radacinile cuvantului pot fi urmarite inapoi pana la limbile Indo-Europene . Aceasta poate indica faptul ca este posibil ca stramosul imediat al cuvantului sa fi fost o parte din originala ipotetica limba indo-europeana, care a facut parte probabil din vocabularul descendentilor lui Iafet, curand dupa Potop si despartirea de la Babel.

Dictionarul Englez Oxford subliniaza faptul ca "Spakelv" este derivat din grecul "stem", Spak insemnand puternic. Conexiunea cu dragonii este evidenta. Conform dictionarului, cuvantul a fost folosit prima oara in Engleza aproximativ in 1220 A.D. A fost folosit in versiunile Bibliei din engleza incepand de la 1340.


Omniprezenta dragonilor
O carte moderna, The Greatest Monsters in the World, (1975), contine un capitol numit "Dragoni peste tot". Titlul este corect pentru ca, credinta veche in dragoni pare sa fi fost aproape universala, atat cat putem determina din arta preistorica, legenda, si scrierile cele mai vechi ale lumii.


Dragonii in arta veche
In arta, dragonii sunt un motiv folosit in olaria antica. Motivul apare in decoratiunile vaselor in China dupa anul 202 d.Cr.

In cartea lui Anne Ross, Pagan Celtic Britain, este o pictura a unui vas cu motiv din vechea cultura Urnfield, care a inflorit in Europa inainte de 500 i.Cr. Bali imagineaza un dragon in masca animala a lui Barong, un spirit bun care este central in prezentarile si ritualurile lor dramatice.

Probabil cea mai devreme dovada se gaseste totusi intr-o pestera preistorica in La Baume, Latrone, Franta. Descoperita in 1940 de Siegfried Giedion, unii cercetatori au datat pestera ca avand 20.000 ani (Nu accept niste datari asa de vechi). Peter Costello scrie "dominand intreaga scena este o soparla mai lunga de 3 metri". Asa cum Costello noteaza, aceasta pictura asemanatoare dragonului "a aparut la inceputurile artei", necontand data ei exacta.

La parcul Lydney, pe bancile din Severn in Gloucestershire, Anglia, o podea mozaica de origine Romano-celtica a fost excavata. Se pare a fi un templu asociat cu cultul Nodenilor, "facatorul de nori". Proeminent in mozaic sunt monstrii marini care ar putea fi considerati la fel de bine dragoni.Iti place aceasta informatie? Ajuta-ne, impartasind-o cu altii folosind butoanele de social media de mai jos. Ce este aceasta?

Impartaseste-ne:

ShareUrmareste-ne:
English  
Social Media
Urmareste-ne:

Impartaseste-ne:
Share


Perspectiva Stiintifica

Varsta Pamantului
Istoria dragonilor
Omul de Piltdown
Datarea radiometrica
Disparitia dinozaurilor
Varsta Pamantului
Material Suplimentar De Explorare...

Perspectiva Filosofica
Pretentiile Adevarului
Teism
Fondatorii Religiilor Lumii
Religiile Lumii
Cunoaste Adevarul
Probleme frecvente
Provocarile vietii
Recuperare
 
 
 
Cauta
 
Add Istoria dragonilor to My Google!
Add Istoria dragonilor to My Yahoo!
Add Istoria dragonilor to My MSN
Add Istoria dragonilor to NewsGator Online
Add Istoria dragonilor to Bloglines
XML Feed: Istoria dragonilor


Creatie Home | Despre Noi | Harta site
Copyright © 2002-2021 AllAboutCreation.org, Toate Drepturile Rezervate.