Uniformitarianisme

Uniformitarianisme

 - Werkelijke Observatie?
U bent hier: Schepping >> Uniformitarianisme

Uniformitarianisme - Het Heden is de Sleutel tot het Verleden
Uniformitarianisme is een geologisch doctrine. Het stelt dat de huidige geologische processen in het verleden altijd werkten zoals tegenwoordig wordt waargenomen en dat deze zo de geologische karakteristieken van de Aarde verklaren. Het neemt dus aan dat de geologische processen die we vandaag de dag zien onveranderd zijn ten opzichte van de processen in een onwaarneembaar verleden, en dat er nooit catastrofale gebeurtenissen in de geschiedenis van de Aarde hebben plaatsgevonden. Omdat de huidige processen worden verondersteld alle gebeurtenissen in het verleden te kunnen verklaren, is de slogan van het uniformitarianisme: "het heden is de sleutel tot het verleden".

Uniformitarianisme - Terminologie van de Geologie
Uniformitarianisme wordt in het gezaghebbende Glossary of Geology (Terminologie van de Geologie) als volgt gedefiniŰerd: "het fundamentele principe of doctrine dat de processen en natuurwetten die tegenwoordig in werking zijn om de aardkorst te veranderen door het hele geologische tijdperk heen op dezelfde regelmatige manier en in essentie met dezelfde intensiteit in werking zijn geweest, en dat geologische gebeurtenissen in het verleden kunnen worden verklaard door fenomenen en krachten die tegenwoordig waarneembaar zijn; het klassieke concept dat 'het heden de sleutel tot het verleden is'". (Robert Bates en Julia Jackson, "Glossary of Geology", 2e editie, American Geological Institute, 1980, pg. 677).

Uniformitarianisme - James Hutton en Sir Charles Lyell
Het doctrine van Uniformitarianisme maakte een aanzienlijke opmars door het boek Theory of the Earth (Theorie van de Aarde, 1785) van James Hutton (1726-1797). Hutton be´nvloedde Sir Charles Lyell (1797-1875), die vanwege zijn boek Principles of Geology (Principes van de Geologie, 1830-1833, in drie delen) wordt toegejuicht als de vader van de moderne geologie. Lyell beinvloedde op zijn beurt Charles Darwin, die later Origin of Species (Oorsprong der Soorten, 1859) schreef. Lyell is verantwoordelijk voor de algemene acceptatie van het Uniformitarianisme onder de geologen in de laatste 150 jaar.

Uniformitarianisme - Post-Gradualisme
Met betrekking tot het Uniformitarianisme schrijft Warren D. Allmon, "Maar wat nu steeds meer wordt erkend, is dat Lyell de geologie zogezegd ook valse medicijnen toediende. Hij overtuigde geologen er van dat, omdat natuurkundige wetten constant zijn door de tijd en ruimte en omdat huidige processen geraadpleegd zouden moeten worden voordat onwaarneembare processen worden aangegrepen, dat hieruit automatisch volgt dat alle processen in het verleden moeten hebben gewerkt volgens hun huidige snelheden (zoals geobserveerd in de historische tijd). Zijn extreme gradualisme heeft geleid tot talrijke ongelukkige gevolgtrekkingen, waaronder de afwijzing van plotse of catastrofale gebeurtenissen in het aangezicht van positief bewijs hiervoor, met als enige reden dat deze gebeurtenissen niet geleidelijk optraden." ("Post Gradualism", Science, vol. 262, October 1, 1993, p.122).

Uniformitarianisme - Catastrofisme
Uniformitarianisme, samen met de Geologische Kolom, werd door Lyell voorondersteld gebaseerd op uniformiteit, maar wordt weerlegd door geologische karakteristieken zoals poly-strata fossielen, misplaatste fossielen, ontbrekende lagen en misplaatste lagen (waaronder lagen in omgekeerde volgorde of "oude" lagen die bovenop "moderne" lagen worden gevonden). Bovendien hebben catastrofale gebeurtenissen, zoals de uitbarsting van Mount St. Helen's in 1980, het catastrofisme bevestigd, wat tegengesteld is aan het Uniformitarianisme. We weten nu dat catastrofes een significante rol hebben gespeeld in de karakteristieken die we tegenwoordig kunnen waarnemen.

Onderzoek Meer!


Vind jij deze informatie nuttig? Help ons dan door deze met anderen te delen met behulp van onderstaande social media knoppen. Wat zijn social media?
Volg ons:

English  
Social Media
Praat over ons:

Volg ons:


Bekijk Deze Korte Video
Uniformitarianisme

Uniformitarianisme Video
Wetenschappelijke Wereldbeelden

Leeftijd Van Aarde
Radiometrische Datering
Dinosaurus Fossielen
Uitsterven Van Dinosaurussen
Uniformitarianisme
Catastrofisme
Geschiedenis van de Draken
Hoe Oud Is De Aarde
Geologische Tijdschaal
Bronnen Voor Verder Onderzoek

Filosofische Wereldbeelden
Waarheid Beweringen
The´sme
Stichters van Wereld Religies
Wereld Religies
Ontdek Waarheid
Populaire Kwesties
Levensproblemen
Herstel
 
 
 
Zoek
 
Add Uniformitarianisme to My Google!
Add Uniformitarianisme to My Yahoo!
XML Feed: UniformitarianismeWat denk jij? Hoe zie jij jezelf het meest:
1-Een Athe´st   2-Een Agnosticus   3-Een Spiritueel Persoon   4-Een Religieus Persoon   5-Een Volgeling van Jezus  
Schepping Thuispagina | Over Ons | FAQ | Sitemap
Copyright © 2002 - 2015 AllAboutCreation.org, Alle Rechten Voorbehouden.