Originea universului

Originea universului

 - Mecanismele ateiste

Esti aici: Creatie >> Originea universului

Originea universului – teism vs. ateism
In general, teistii atribuie originea universului unui fel de Creator transcendent si inteligent. Ateii concep un proces natural si nedirijat prin care universul a aparut in mod spontan. Inainte de secolul XX majoritatea ateilor credeau ca universul este etern. Totusi acest lucru s-a schimbat, deoarece descoperirile din secolul XX au aratat ca aceasta perspectiva este lipsita de fundament. Teoria gravitatiei lui Einstein (care a fost validata in intregime prin confirmarea experimentala extinsa) si observatiile astronomice ale lui Hubble exclud un univers etern. Acum stim dincolo de orice indoiala, ca universul a inceput intr-un anumit punct din trecutul finit.

Acum stim ca exista doar doua optiuni legitime pentru originea universului:
(1) Cineva a facut universul (Design-ul inteligent) sau
(2) Universul s-a facut singur (Intamplare).

A treia optiune - ca universul a existat dintotdeauna nu mai este o alternativa posibila deoarece contrazice stiinta empirica. Niciodata nu au fost propuse alte teorii plauzibile din punct de vedere stiintific, privind originea universului.

Implicatiile diferitelor descoperiri ale secolului XX i-au pus pe atei intr-o pozitie dificila. Acum logica cere ca ei sa identifice un mecanism necontrolat prin care universul ar fi putut sa apara, sa fie proiectat, creat si sa se dezvolte singur fara un Director inteligent. Altfel, onestitatea intelectuala pretinde necesitatea unui Dumnezeu Creator.


Originea universului – Teoria Big Bang-ului
Astfel a inceput efortul de a propune un mecanism ateist pentru originea universului. S-au introdus deci teoria Big Bang-ului si evolutia darwinista. Teoria originala a Big Bang-ului cauta sa explice aparitia brusca a tuturor lucrurilor din nimic, in timp ce evolutia darwinista cauta sa explice originea formelor complexe de viata din presupusii lor stramosi mai simpli. Premisa Big Bang-ului este ca intregul univers a fost condensat intr-o minge foarte micuta, care dupa o aparitie intamplatoare, mai intai fara nicio cauza aparenta, a explodat intr-o clipa in tot spatiul, timpul, materia si energia. Da, aceasta este teoria. Si nu este cerut niciun doctorat PhD.


Originea universului – Teoriile Inflatiei Universului (cosmice)
Teoria Big Bang-ului a oferit o explicatie ateista pentru originea universului, insa simplitatea ei evidenta a fost obiectul atacurilor multiple. Prin urmare, teoria originala nu mai este explicatia stiintifica dominanta pentru originea ateista a universului. In timp ce teoria originala a Big Bang-ului este acum “moarta”, din cenusa ei au aparut diferse teorii Inflationiste ale Universului (IUTs). Incepand cu Alan Guth la sfarsitul anilor 1990 (The Inflationary Universe: The Quest for a New Theory of Cosmic Origins) [Universul Inflationist: Cautare dupa o noua teorie a originilor cosmice], comunitatea stiintifica a propus acum in jur de 50 de variante diferite a teoriei inflationiste. Oamenii de stiinta spera ca una din actualele teorii inflationiste va produce o reconstruire exacta a nasterii universului, desi este recunoscut la nivel mondial ca toate teoriile inflationiste care sunt la ora actuala au problemele lor. Se pare ca singura modalitate de a obtine calcule realistice care sa corespunda unui model de teorie a inflatiei universului este de a face presupuneri care sunt slab justificate.Iti place aceasta informatie? Ajuta-ne, impartasind-o cu altii folosind butoanele de social media de mai jos. Ce este aceasta?

Impartaseste-ne:

ShareUrmareste-ne:
English  
Social Media
Urmareste-ne:

Impartaseste-ne:
Share


Perspectiva Stiintifica

Originea universului
Dumnezeu Creatorul
Material Suplimentar De Explorare...

Perspectiva Filosofica
Pretentiile Adevarului
Teism
Fondatorii Religiilor Lumii
Religiile Lumii
Cunoaste Adevarul
Probleme frecvente
Provocarile vietii
Recuperare
 
 
 
Cauta
 
Add Originea universului to My Google!
Add Originea universului to My Yahoo!
Add Originea universului to My MSN
Add Originea universului to NewsGator Online
Add Originea universului to Bloglines
XML Feed: Originea universului


Creatie Home | Despre Noi | Harta site
Copyright © 2002-2021 AllAboutCreation.org, Toate Drepturile Rezervate.